ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoschab 1,2 kilogramówczosnek 2 ząbkinatka pietruszki według uznaniarosół 1 , 5 szklanekszparagi konserwowe 2 puszkagroszek cukrowy 500 gramówwino białe 0,5 szklanekmasło 3 łyżek stołowychżółtka 3 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Mięso opłukać, osuszyć i odciąć z wierzchu białe błonki, natrzeć sola oraz pieprzem. Można dodatkowo skropić go sokiem cytrynowym. Wyciąć 2 podłużne kliny. Wycięte mięso pokroić i zmiksować. Zmiksowane mięso wymieszać z roztartym czosnkiem i posiekana natką. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można tez dodać posiekany koperek i tymianek. Farszem wypełnić kliny wycięte w schabie. Całość związać nicią i ułożyć w brytfannie. Piec ok. 90 minut w 180 stopniach. Po 20 minutach pieczenia podlać mięso szklanka rosołu, a potem co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.Osączyć szparagi. Groszek ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Resztę rosołu podgrzać z winem. Masło utrzeć z żółtkami, powoli, cienkim strumieniem dolewać gorący rosół z winem, mieszając energicznie, by sos się nie zważył. Doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.Pieczeń przełożyć na ogrzany półmisek, obłożyć warzywami i polać sosem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: