Wykonanie
Przepis na to
mięsko dostałam od swojej cioci Sylwii. To przepis na
mięso nie przetwarzane termicznie a ja , jako , że nie jadam surowego
mięsa, je troszkę zmieniłam - co nie zmienia faktu, że
mięsko jest smaczne.Podam Wam przepis na
pieczone mięsko oraz jak je przydządzić nie piekąc - może akurat Wam posmakuje ;)
Schab Sylwii ( na 1kg
mięsa)-
schab- 3 łyżki
soli- 3 łyżeczki
cukru- 3 łyżeczki
pieprzu- 6 ząbków
czosnkuCzosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z
solą,
cukrem i
pieprzem. Mieszamy.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i wcieramy w nie mieszankę. Owijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy w pasującej foremce do lodówki. Jeśli chcecie
schab bez obróbki termicznej to ma tak leżeć w lodówce 7 dni. Jeżeli zaś nie chcecie to po 3 dniach,
schab po wyjęciu znów myjemy ( żeby zmyć nadmiar
soli) i pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej w temp. 160C ( z termoobiegiem) około 50min. po czym zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze z 15-20 min.U mnie na zdjęciu jest pieczony.

