ßßß Cookit - przepis na Schab w galarecie

Schab w galarecie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
schab 800 gramów
śliwki suszone 200 gramów
chrzan 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
majeranek 1 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 1 łyżek deserowych
papryka mielona 1 łyżek deserowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
bulion 1,5 szklanek
brzoskwinie, puszka 1 sztuk
Wykonanie:
Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głębszą kieszeń i na przemian upychać po kawałku masła ziołowego i po śliwce. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą i oprószyć papryką. Piec 90 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia skrapiać gorącą wodą. Wyjąć i ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Gdy spęcznieje zalać gorącym bulionem, mieszając rozpuścić. Odrobinę wlać na półmisek. Za studzić. resztę masła utrzeć z chrzanem. Masą napełnić pozostałe śliwki. Plastry brzoskwiń ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Udekorować resztą brzoskwiń i śliwkami. Polać pozostałą galaretką i za studzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5179/Schab-w-galarecie