Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
schab 800 gramów
śliwki suszone 200 gramów
chrzan 1 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
majeranek 1 łyżek deserowych
sól 1 łyżek deserowych
pieprz 1 łyżek deserowych
papryka mielona 1 łyżek deserowych
żelatyna 1 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
bulion 1,5 szklanek
brzoskwinie, puszka 1 sztukWykonanie:Łyżkę
masła utrzeć z
solą,
majerankiem,
pieprzem i rozdrobnionym
czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głębszą kieszeń i na przemian upychać po kawałku
masła ziołowego i po śliwce. Otwór spiąć.
Mięso z wierzchu natrzeć
solą i oprószyć
papryką. Piec 90 minut w 200 stopniach. W trakcie pieczenia skrapiać gorącą
wodą. Wyjąć i ostudzić.
Żelatynę namoczyć w
winie. Gdy spęcznieje zalać gorącym
bulionem, mieszając rozpuścić. Odrobinę wlać na półmisek. Za studzić. resztę
masła utrzeć z
chrzanem. Masą napełnić pozostałe
śliwki. Plastry
brzoskwiń ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry
schabu. Udekorować resztą
brzoskwiń i
śliwkami. Polać pozostałą
galaretką i za studzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: