Wykonanie
Serdecznie zapraszam do udziału w akcji " Co można zalać galaretą."

Ten
schab powstał przypadkowo . Był deską ratunkową. Dlaczego ? z prostej przyczyny. Robiąc otwór na
śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz
śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów.
Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta .
Składniki
1 kg
schabu bez kości
200g
śliwek suszonych
1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu1 łyżka
majeranek4 ząbki
czosnkupomarańcz do dekoracji
3 łyżki
żelatyny1 litr
bulionu lub rosołu
rękaw do pieczenia
Wykonanie
Krok 1 .
Czosnek rozdrobnić dodać
sól,
pieprz,
majeranem . Razem wszystko wymieszać.
Krok 2 . Umyć i osuszyć
schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać
śliwki.
Krok 3 . Wypełniony
schab dokładnie natrzeć
mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Krok 4 . Włożyć
schab do rękawa i piec ok 40-50 minut w temperaturze 200 stopni
Krok 5 . Podgrzać rosół i rozpuścić w nim
żelatynę .
Krok 6 . Upieczony i ostudzony
schab ,pokroić w plastry.
Krok 6 . Na głęboki półmisek rozlać trochę galarety,poczekać aż zastygnie. Położyć plastry
schabu . Udekorować .
Krok 7 Zalać galaretą . (najlepiej zimną i już gęstniejącą .)