Wykonanie
Serdecznie zapraszam do udziału w akcji " Co można zalać galaretą."
Ten
schab powstał przypadkowo . Był deską ratunkową. Dlaczego ? z prostej przyczyny. Robiąc otwór na
śliwki ,zrobiłam go za duży . Po upieczeniu farsz
śliwkowy wypadał przy krojeniu cienkich plastrów.Jedynym sposobem uratowania pysznej przystawki ,była galareta .Składniki1 kg
schabu bez kości200g
śliwek suszonych1 łyżka
soli1 łyżka
pieprzu1 łyżka
majeranek4 ząbki
czosnkupomarańcz do dekoracji3 łyżki
żelatyny1 litr
bulionu lub rosołurękaw do pieczeniaWykonanieKrok 1 .
Czosnek rozdrobnić dodać
sól,
pieprz,
majeranem . Razem wszystko wymieszać.Krok 2 . Umyć i osuszyć
schab . Długim ,cienkim nożem zrobić otwór w schabie . Pojedyńczo wkładać
śliwki.Krok 3 . Wypełniony
schab dokładnie natrzeć
mieszanka przypraw. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.Krok 4 . Włożyć
schab do rękawa i piec ok 40-50 minut w temperaturze 200 stopniKrok 5 . Podgrzać rosół i rozpuścić w nim
żelatynę .Krok 6 . Upieczony i ostudzony
schab ,pokroić w plastry.Krok 6 . Na głęboki półmisek rozlać trochę galarety,poczekać aż zastygnie. Położyć plastry
schabu . Udekorować .Krok 7 Zalać galaretą . (najlepiej zimną i już gęstniejącą .)