ßßß Cookit - przepis na Rogaliki orzechowe

Rogaliki orzechowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 45
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
orzechy włoskie 50 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 150 gramów
mąka 130 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
olejek pomarańczowy według uznania
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
owoce kandyzowane według uznania
Wykonanie:
Z przesianej maki, 50g cukru pudru, masła, zmielonych orzechów, żółtka, soli oraz kilku kropel olejku zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 45 minut do lodówki. Ciasto podzielić na kulki wielkości śliwki i obtaczając je w mące, formować z nich 8cm długości rogaliki. Układać je na blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na jasno zloty kolor. Jeszcze ciepłe księżyce obtaczać w cukrze pudrze(50g) wymieszanym z cynamonem.
50g cukru pudru wymieszać z łyżeczką przegotowanej letniej wody. W lukrze maczać kandyzowane owoce pokrojone na kawałeczki i przyklejać na ciastkach.
Uwagi:
Zamiast cynamonu można dodać do cukru pudru kakao albo zmielone orzechy, pistacje lub migdały.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9875/Rogaliki-orzechowe