Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 45(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
orzechy włoskie 50 gramów
masło 100 gramów
cukier puder 150 gramów
mąka 130 gramów
sól 1 szczypta
żółtka 1 sztuk
olejek pomarańczowy według uznania
Cynamon 0,5 łyżek deserowych
owoce kandyzowane według uznaniaWykonanie:Z przesianej
maki, 50g
cukru pudru,
masła, zmielonych
orzechów,
żółtka,
soli oraz kilku kropel
olejku zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i wstawić na 45 minut do lodówki. Ciasto podzielić na kulki wielkości
śliwki i obtaczając je w
mące, formować z nich 8cm długości rogaliki. Układać je na blachach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na jasno zloty kolor. Jeszcze ciepłe księżyce obtaczać w cukrze pudrze(50g) wymieszanym z
cynamonem.50g
cukru pudru wymieszać z łyżeczką przegotowanej letniej
wody. W lukrze maczać kandyzowane
owoce pokrojone na kawałeczki i przyklejać na ciastkach.Uwagi:Zamiast
cynamonu można dodać do
cukru pudru kakao albo zmielone
orzechy,
pistacje lub
migdały.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: