ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kruszonką i wiśniami

Ciasto z kruszonką i wiśniami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 14
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 300 gramów
cukier 125 gramów
cukier 4 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 0,5 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
laska wanilii 1 sztuk
jajka 1 sztuk
masło 125 gramów
budyń migdałowy 1 sztuk
mleko 400 mililitrów
wiśnie 750 gramów
śmietana - bita według uznania
cukier puder według uznania
listki melisy według uznania
Wykonanie:
Z maki, 125g cukru, proszku do pieczenia, soli, miąższu wanilii, jajka oraz miękkiego masła wyrobić kruszonkę. 2/3 kruszonki wyłożyć do średniej tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, docisnąć lekko ręką. Z 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami cukru rozmieszać budyń. Pozostałe mleko zagotować i ugotować budyń i wylać na ciasto, wygładzić. Na wierzchu ułożyć, oczyszczone, wydrolowane wiśnie. Owoce posypać równomiernie 2 łyżkami cukru. Na wierzchu ciasta rozdrobnić pozostałą kruszonkę. Piec 40 minut w 190 stopniach, wystudzić. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Na wierzchu ozdobić kleksami z bitej śmietany, a na każdym ułożyć wiśnie oraz świeże listki melisy.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9012/Ciasto-z-kruszonka-i-wisniami