Wykonanie
Trudno ich nie nazwać inaczej, jak właśnie puszystymi, bo takie właśnie były. Podwoiły swoja objętość i wylały się z papilotek tworząc dookoła fikuśne falbanki. Na początku miałam je odciąć, ale
doszłam do wniosku, że w
sumie wyglądają nieźle, są inne. Odwróciłam moje łakocie do "góry nogami"a efekty przdstawiam ponizej.
Składniki na 12 mufin:2 szklanki
mąki wrocławskiej3/4 szklanki
cukru120 g
masła1/2 szklanki
mleka2
jajka1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyzeczka
sodyszczypta
soliDodatkowo:200 g
borówkicukier puderlistki
melisySposób przygotowania:
Masło roztopić w rondelku, lekko przestudzić. Dodać
mleko i roztrzepane widelcem
jajka. Polączyć łyżką w calość.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
sodą, dodać
cukier i sol. Do miski z suchymi składnikami, dodać składniki mokre i połączyć za pomoca łyżki.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami i za pomoca łyżki napełnić je do 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć
borówki. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nastawionym na 180 C i piec przez około 20-25 min. do umownego "suchego patyczka".
Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i posypać
cukrem pudrem. Udekorować
borówką, listkami
melisy i podawać.
Smacznego.