Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mąka 0,75 szklanek
kakao 1,5 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 200 gramów
mleko 2 szklanek
masło 0,5 kostek
cukier puder 2 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
skórka pomaranczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
herbatniki 100 gramów
polewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Ciasto: 2
białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo
cukier. Mieszając, porcjami dodawać
żółtka, przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Gładkie ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy i piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Krem: zagotować
mleko z wiórkami, mieszając, aż powstanie gęsta masa, wystudzić. Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierając, porcjami dodawać zimna masę
kokosową. W powstały krem delikatnie wmieszać sztywną pianę ubitą z 2
białek.Gotowy krem rozsmarować na zimnym cieście i posypać drobniutko posiekana
skórką pomarańczową, odstawić. Gdy masa zastygnie, zalać ją krzepnącą
galaretką i na 60 minut wstawić do lodówki.Przykryć
herbatnikami, lekko je wciskając i posmarować polewą. Udekorować wiórkami kokosowymi. Dobrze schłodzić.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: