ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegojajka 2 sztukżółtka 2 sztukcukier 0,5 szklanekmąka 0,75 szklanekkakao 1,5 łyżek deserowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychwiórki kokosowe 200 gramówmleko 2 szklanekmasło 0,5 kostekcukier puder 2 łyżek stołowychbiałka 2 sztukskórka pomaranczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychgalaretka pomarańczowa 1 sztukwiórki kokosowe według uznaniaherbatniki 100 gramówpolewa czekoladowa 1 sztukWykonanie:Ciasto: 2 białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Mieszając, porcjami dodawać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Gładkie ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy i piec ok. 25 minut w 180 stopniach.Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu.Krem: zagotować mleko z wiórkami, mieszając, aż powstanie gęsta masa, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, porcjami dodawać zimna masę kokosową. W powstały krem delikatnie wmieszać sztywną pianę ubitą z 2 białek.Gotowy krem rozsmarować na zimnym cieście i posypać drobniutko posiekana skórką pomarańczową, odstawić. Gdy masa zastygnie, zalać ją krzepnącą galaretką i na 60 minut wstawić do lodówki.Przykryć herbatnikami, lekko je wciskając i posmarować polewą. Udekorować wiórkami kokosowymi. Dobrze schłodzić.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: