ßßß Cookit - przepis na Ciasto z masą kokosową i galaretką

Ciasto z masą kokosową i galaretką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
mąka 0,75 szklanek
kakao 1,5 łyżek deserowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
wiórki kokosowe 200 gramów
mleko 2 szklanek
masło 0,5 kostek
cukier puder 2 łyżek stołowych
białka 2 sztuk
skórka pomaranczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
galaretka pomarańczowa 1 sztuk
wiórki kokosowe według uznania
herbatniki 100 gramów
polewa czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: 2 białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec stopniowo cukier. Mieszając, porcjami dodawać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Gładkie ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy i piec ok. 25 minut w 180 stopniach.
Galaretkę przygotować w/g przepisu na opakowaniu.
Krem: zagotować mleko z wiórkami, mieszając, aż powstanie gęsta masa, wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, porcjami dodawać zimna masę kokosową. W powstały krem delikatnie wmieszać sztywną pianę ubitą z 2 białek.
Gotowy krem rozsmarować na zimnym cieście i posypać drobniutko posiekana skórką pomarańczową, odstawić. Gdy masa zastygnie, zalać ją krzepnącą galaretką i na 60 minut wstawić do lodówki.
Przykryć herbatnikami, lekko je wciskając i posmarować polewą. Udekorować wiórkami kokosowymi. Dobrze schłodzić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11901/Ciasto-z-masa-kokosowa-i-galaretka