Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki
czekoladowe z kandyzowaną
skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 bardzo smacznych babeczek. Polecam :-)Składniki:100 g
skrobi ziemniaczanej50 g
mąki kukurydzianej50 g
mąki z ziaren
amarantusa1/2 łyżeczki bezglutenowego
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru2 łyżki stołowe ciemnego
kakaoszczypta
soli2
jajka (
żółtka i
białka osobno)40 g
masła120 ml
mleka2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowejcukier puder do posypania12 papilotekWykonanie:

1. Roztapiamy
masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Mieszamy w misce suche składniki.

3. Dodajemy
kakao i mieszamy.

4. Dodajemy wystudzone
masło. Mieszamy.

5. Dodajemy
żółtka i mieszamy mieszadłem.
Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany.

6. Dolewamy
mleko i mieszamy.

7. Siekamy
skórkę pomarańczową.

8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy.

9. Z
białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną
soli) i delikatnie mieszamy.

10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy go to temperatury 170 stopni.

11. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut na środkowym poziomie piekarnika (z termoobiegiem).

12. Upieczone posypujemy
cukrem pudrem. Smacznego :-)




