ßßß Cookit - przepis na Babeczki czekoladowe (bezglutenowe)

Babeczki czekoladowe (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z podanego przepisu wychodzi dokładnie 12 bardzo smacznych babeczek. Polecam :-)
Składniki:
100 g skrobi ziemniaczanej
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki z ziaren amarantusa
1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
2 łyżki stołowe ciemnego kakao
szczypta soli
2 jajka (żółtka i białka osobno)
40 g masła
120 ml mleka
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
cukier puder do posypania
12 papilotek
Wykonanie:
1. Roztapiamy masło w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Mieszamy w misce suche składniki.
3. Dodajemy kakao i mieszamy.
4. Dodajemy wystudzone masło. Mieszamy.
5. Dodajemy żółtka i mieszamy mieszadłem. Białka dajemy do drugiej miski, będą potrzebne do ubicia piany.
6. Dolewamy mleko i mieszamy.
7. Siekamy skórkę pomarańczową.
8. Posiekaną skórkę dodajemy do ciasta, mieszamy.
9. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i delikatnie mieszamy.
10. Napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Z podanej proporcji wychodzi dokładnie 12 babeczek. Nastawiamy piekarnik, nagrzewamy go to temperatury 170 stopni.
11. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut na środkowym poziomie piekarnika (z termoobiegiem).
12. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/04/babeczki-czekoladowe-bezglutenowe.html