Wykonanie
Typowy przepis na ciasto na niedzielę, pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie tak suchy jak w wersji pszennej, dodatek
mąki z ziaren
amarantusa czaruje ciasto i dzięki tej
mące ciasto pozostaje wilgotne i też lekko chrupkie.Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 26cm x 21 cm):1 szklanka
mąki kukurydzianej1 szklanka
skrobi ziemniaczanej1 szklanka
mąki z ziaren
amarantusa1 szklanka
cukru1 szklanka
mleka250 g miękkiego
masła1 łyżka stołowa
sody oczyszczonej1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia2-3 łyżki stołowe ciemnego
kakao4
jajkacukier puder do posypaniaWykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy stopniowo pokrojone miękkie
masło i miksujemy na średnich obrotach.
3. Cały czas miksując dodajemy szklankę
mleka.
4. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei całe
jajka.
5. Blachę smarujemy
masłem i obsypujemy np
mąką z ziaren
amarantusa, przekładamy do formy zmiksowane ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od
spodu). Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe sypiemy
cukrem pudrem. Smacznego :-)