ßßß Cookit - przepis na Murzynek lekki jak puch - ciasto na niedzielę (bezglutenowe)

Murzynek lekki jak puch - ciasto na niedzielę (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Typowy przepis na ciasto na niedzielę, pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie tak suchy jak w wersji pszennej, dodatek mąki z ziaren amarantusa czaruje ciasto i dzięki tej mące ciasto pozostaje wilgotne i też lekko chrupkie.
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 26cm x 21 cm):
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki z ziaren amarantusa
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
250 g miękkiego masła
1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
2-3 łyżki stołowe ciemnego kakao
4 jajka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy.
2. Następnie dodajemy stopniowo pokrojone miękkie masło i miksujemy na średnich obrotach.
3. Cały czas miksując dodajemy szklankę mleka.
4. Nie przerywając miksowania dodajemy po kolei całe jajka.
5. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy np mąką z ziaren amarantusa, przekładamy do formy zmiksowane ciasto, nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
6. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut (ja muszę jeszcze 10 minut dopiekać od spodu). Po upieczeniu ciasto jeszcze ciepłe sypiemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/07/murzynek-lekki-jak-puch-ciasto-na.html