ßßß Cookit - przepis na Ciasto z karczochów

Ciasto z karczochów

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
karczoch 400 gramów
cebula 1 sztuk
masło roztopione 2 łyżek stołowych
Winogrona 100 gramów
daktyl 50 gramów
jajko na twardo 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła 1 łyżek deserowych
jajko 1 sztuk
jogurt naturalny 5 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mąkę i szczyptę soli przesiać, dodać masło, olej i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki. Karczochy obrać i zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, aby nie ściemniały. Gotować w osolonej wodzie przez około 12 minut.Dokładnie odcedzić. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać winogrona przekrojone na pół i pozbawione pestek oraz daktyle (również bez pestek). Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć nim formę średnicy 20 cm. Karczochy wyłożyć na dno formy, na nich ułożyć jajka oraz cebulę z winogronami i daktylami. Posypać przyprawami i ziołami. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć nim zawartość formy, skleić brzegi i pofałdować. Na środku wyciąć spory otwór. Ścinkami ciasta udekorowac środek. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 35-40 minut aż zbrązowieje. Śmietanę podgrzać i wlać do środka przez wykrojony otwór. Podawać na zimno lub na ciepło.
Uwagi:
Jajko należy roztrzepać, można zastąpić je mlekiem.
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/227/Ciasto-z-karczochow