Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
masło 3 łyżek stołowych
olej 3 łyżek stołowych
karczoch 400 gramów
cebula 1 sztuk
masło roztopione 2 łyżek stołowych
Winogrona 100 gramów
daktyl 50 gramów
jajko na twardo 2 sztuk
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła 1 łyżek deserowych
jajko 1 sztuk
jogurt naturalny 5 łyżek stołowychWykonanie:
Mąkę i szczyptę
soli przesiać, dodać
masło,
olej i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki.
Karczochy obrać i zanurzyć w wodzie z dodatkiem
soku z cytryny, aby nie ściemniały. Gotować w osolonej wodzie przez około 12 minut.Dokładnie odcedzić.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na
maśle, dodać
winogrona przekrojone na pół i pozbawione pestek oraz
daktyle (również bez pestek). Rozwałkować 2/3 ciasta i wyłożyć nim formę średnicy 20 cm.
Karczochy wyłożyć na dno formy, na nich ułożyć
jajka oraz
cebulę z
winogronami i
daktylami. Posypać przyprawami i
ziołami. Pozostałe ciasto rozwałkować, przykryć nim zawartość formy, skleić brzegi i pofałdować. Na środku wyciąć spory otwór. Ścinkami ciasta udekorowac środek. Posmarować roztrzepanym
jajkiem lub
mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C na 35-40 minut aż zbrązowieje.
Śmietanę podgrzać i wlać do środka przez wykrojony otwór. Podawać na zimno lub na ciepło.Uwagi:
Jajko należy roztrzepać, można zastąpić je
mlekiem.Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: