ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 30(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 225 gramówgrysik 150 gramówprzyprawa do pierników 1 sztukproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychsól 1 szczyptasyrop ciemny z buraków cukrowych 150 gramówcukier brązowy 75 gramówmargaryna 125 gramówcukier puder 100 gramówCynamon 0,25 łyżek deserowychWykonanie:Przesiana mąkę wymieszać z proszkiem, przyprawa, grysikiem i sola. Utrzeć miękką margarynę z syropem i cukrem, stopniowo dosypując make. Ciasto odstawić na 15 minut. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm i okrągłą foremką (5 cm) wykroić krążki. Układać na blasze, wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ostudzić.Lukier: cukier puder utrzeć z cynamonem i 1-2 łyżek przegotowanej wody.Połówki ostudzonych pierniczków zanurzać w płynnym lukrze i odłożyć, by lukier mocno zastygł.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: