ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka słodko-pikantne

Udka z kurczaka słodko-pikantne

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
pomarańcze 2 sztuk
cebula czerwona 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
ziemniaki 650 gramów
udka kurczaka 4 sztuk
papryka mielona słodka 1 łyżek deserowych
papryka mielona ostra 1 łyżek deserowych
oliwa 2 łyżek stołowych
liść laurowy 4 sztuk
bulion warzywny 120 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Wyszorować pomarańcze. Z jednej wycisnąć sok, a drugą podzielić na cząstki i przekroić każdą z nich na połowę. oczyszczoną cebule pokroić na ósemki, a ząbki czosnku na ćwiartki. Oczyszczone ziemniaki przekroić na pół. Umyte każde udko przeciąć w stawie, oprószyć sola oraz pieprzem.
Sos: do soku z pomarańczy dodać obydwie papryki mielone, trochę soli oraz oliwę i wymieszać.
Mięso przełożyć do brytfanny, wlać sos, dodać cząstki pomarańczy, cebule, czosnek, ziemniaki i listki laurowe. Całość zalać bulionem i delikatnie wymieszać. Piec 60 minut w 200 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10030/Udka-z-kurczaka-slodko-pikantne