Wykonanie
Moja propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyki drobiowe, z
mięsa z
udek kurczaka - dla mnie jest ono bardziej soczyste niż z piersi. Przyprawiłam je
czosnkiem niedźwiedzim i słodką mieloną
papryka, która w trakcie grillowania przyjemnie się skarmelizowała. Warto podać je z lekkim,
jogurtowym sosem i
sałatą.




Składniki :0,5 kg
mięsa z
udek kurczaka1 łyżka słodkiej mielonej
papryki1 łyżeczka suszonego
czosnku niedźwiedziego0,5 łyżeczki
soliduża szczypta
pieprzu ziołowegoduża szczypta
cukruoliwa do posmarowaniaPrzygotowanie :Umyte i osuszone
mięso nacieram dokładnie mieszanką
papryki,
czosnku niedźwiedziego,
soli,
pieprzu i
cukru, zostawiam szczelnie przykryte na noc w lodówce (lub na minimum 3-4 godziny). Następnego dnia kroję
mięso na niewielkie kawałki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków, po czym smaruję dokładnie
oliwą. Układam na średnio rozgrzanym grillu - przekładam co kilka minut, by każda strona się zrumieniła. Podaję z
sosem jogurtowym i
sałatą.Przepis autorski.

