ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z udek kurczaka

Szaszłyki z udek kurczaka

nazwa

Wykonanie

Moja propozycja na dzisiejszy obiad to szaszłyki drobiowe, z mięsa z udek kurczaka - dla mnie jest ono bardziej soczyste niż z piersi. Przyprawiłam je czosnkiem niedźwiedzim i słodką mieloną papryka, która w trakcie grillowania przyjemnie się skarmelizowała. Warto podać je z lekkim, jogurtowym sosem i sałatą.
Składniki :
0,5 kg mięsa z udek kurczaka
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
0,5 łyżeczki soli
duża szczypta pieprzu ziołowego
duża szczypta cukru
oliwa do posmarowania
Przygotowanie :
Umyte i osuszone mięso nacieram dokładnie mieszanką papryki, czosnku niedźwiedziego, soli, pieprzu i cukru, zostawiam szczelnie przykryte na noc w lodówce (lub na minimum 3-4 godziny). Następnego dnia kroję mięso na niewielkie kawałki i nadziewam je na patyczki do szaszłyków, po czym smaruję dokładnie oliwą. Układam na średnio rozgrzanym grillu - przekładam co kilka minut, by każda strona się zrumieniła. Podaję z sosem jogurtowym i sałatą.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/06/szaszyki-z-udek-kurczaka.html