ßßß Cookit - przepis na Udka pachnące czosnkiem

Udka pachnące czosnkiem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
udka kurczaka 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
przyprawa do kurczaka 1 łyżek stołowych
oliwa 3 - 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone udka natrzeć solą, pieprzem i rozdrobnionym czosnkiem. Włożyć udka do miseczki, przykryć i na 5 h wstawić do lodówki. Na blasze rozsmarować oliwę. Udka posypać przyprawą do kurczaka, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mniej więcej po 10 min, kiedy kurczak zacznie się rumienić, obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec do chwili, aż mięso będzie całkiem miękkie ( ok. 60 min). Od czasu do czasu polewać je sosem z dna brytfanny. Podawać z ziemniakami lub z pieczywem oraz sezonową surówką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7201/Udka-pachnace-czosnkiem