Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 4 sztuk
czosnek 2 ząbki
przyprawa do kurczaka 1 łyżek stołowych
oliwa 3 - 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone udka natrzeć
solą,
pieprzem i rozdrobnionym
czosnkiem. Włożyć udka do miseczki, przykryć i na 5 h wstawić do lodówki. Na blasze rozsmarować
oliwę. Udka posypać przyprawą do
kurczaka, ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Mniej więcej po 10 min, kiedy
kurczak zacznie się rumienić, obniżyć temperaturę do 100 stopni i piec do chwili, aż
mięso będzie całkiem miękkie ( ok. 60 min). Od czasu do czasu polewać je sosem z dna brytfanny. Podawać z
ziemniakami lub z
pieczywem oraz sezonową surówką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: