Jest to mój ulubiony kurczak- soczysty, pyszna i krucha skórka. Do tego idealne są młode ziemniaczki:)Składniki :2 udka kurczaka1 łyżeczka przyprawy do kurczaka1 łyżeczka czerwonej papryki w proszkuszczypta pieprzuszczypta soli2 ząbki czosnkuoliwa z oliwekSposób przygotowania:Udka należy myję usuwam piórka, nadmiar skóry i tłuszcz. Następnie osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram przyprawą do kurczaka. Czosnek obieram, kroję w plasterki i obkładam nimi udka, lekko wcierając czosnek w skórę i mięso. Polewam oliwą z oliwek i wkładam do lodówki na kilka godzin. Udka kurczaka warto przykryć folią aluminiową, żeby ich zapach nie przeszedł na całą lodówkę. Przed upieczeniem uda przekładam do rękawa foliowego i zawiązuje na obu końcach. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę udka z kurczaka z piekarnika przez około godzinę.