ßßß Cookit - przepis na Zupa-krem z pieczonych pomidorów

Zupa-krem z pieczonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

Pieczone pomidory z czosnkiem i czerwoną cebulą nadają zupie niepowtarzalnego smaku. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją serwować na ciepło lub zimno z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Składniki: (dla 3-4 osób)
1 i 1/2 kg pomidorów
2 średnie czerwone cebule
4 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
400-500 ml gorącego bulionu warzywnego lub mięsnego
sól
pieprz
3-4 kromki białego pieczywa
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy twarde części przy szypułkach. Cebule obieramy, kroimy na pół. Ząbki czosnku zostawiamy w łupinkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, które solimy 2-3 szczyptą soli i skrapiamy 3 łyżkami oliwy. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.
Upieczone pomidory, cebule i wyciśnięty z łupinek miąższ czosnku przecieramy przez gęste sito (skórki i pestki wyrzucamy) lub warzywa miksujemy w blenderze. Przetarte pomidory przekładamy do garnka i zalewamy bulionem (ilość bulionu dozujemy w zależności jak gęstą chcemy otrzymać zupę). Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Grzanki: Kromki chleba kroimy w niezbyt dużą kostkę i na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy grzanki na złoty kolor.
Zupę-krem podajemy na ciepło lub zimno z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 8/2013
Smacznego!
Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u
Źródło:http://tastefullyblog.blogspot.com/2014/04/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow.html