Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
udka kurczaka 8 sztuk
liść laurowy 3 sztukgałązki
tymianku 4 sztuk
czosnek 3 ząbki
oliwki czarne 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
ziemniaki 400 gramów
bulion warzywny 0,5 szklanek
oliwa 3 łyżek stołowych
sól morska według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Umyte, osuszone udka oprószyć
solą i
pieprzem, włożyć do miski, dodać
listki laurowe,
tymianek i rozdrobniony ząbek
czosnku. Zalać
winem, przykryć i wstawić do lodówki na 1h( można na całą noc).Udka osaczyć z zalewy, osuszyć papierowym ręcznikiem, obsmażyć na rozgrzanej
oliwie i odłożyć.
Ziemniaki oczyścić. Resztę
czosnku pokroić na plasterki , zrumienić na
oliwie w naczyniu żaroodpornym, włożyć obsmażone udka,
ziemniaki,
oliwki, zalać
bulionem i marynatą. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką lub podwójnie złożoną folią aluminiową i piec 80 minut w 180 stopniach.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: