ßßß Cookit - przepis na Gulasz chiński

Gulasz chiński

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 115 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
rozbratla 1.25 gramów
cebula 0.5 kilogramów
marchew 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
anyż 0.5 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 0.5 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
dymka 2 sztuk
sos sojowy 0.25 szklanek
wywar 4 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowych
Wykonanie:
Usunąć tłuszcz z mięsa, mięso pozostawić w jednym kawałku. Cebulę obrać (większe przeciąć na pół lub pokrajać w ćwiartki). Marchew pokrajać w grube plasterki, gotować min, odcedzić, osączyć, odstawić. Pieprz i anyż zawinąć w gazę (nie ciasno). Dwie łyżki oleju rozgrzać w garnku, wsypać cebulę, mieszając smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Włożyć mięso, zrumienić z obu stron, przełożyć do cedzaka, przelać wrzątkiem, aby usunąć olej. Garnek wymyć, osuszyć, wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać czosnek, imbir i cebul¦ dymkę, mieszając smażyć minutę. Wlać sos sojowy, wywar lub wodę, dodać cukier i wino, zagotować, włożyć mięso i zawiniątko z przyprawami, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, gotować około 1 1/2 godz. lub do miękkości mięsa. Wybrać mięso, odstawię, zebrać tłuszcz z sosu, dodać cebulę i marchew, gotować na średnim ogniu 15 min. Powinna pozostać tylko szklanka sosu (w razie potrzeby gotować na dużym ogniu aż do wyparowania części płynu lub dodać gorącej wody). Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do garnka z warzywami, wlać rozprowadzoną mąkę ziemniaczaną, mieszając doprowadzić do zagotowania. Skropić olejem sezamowym. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z ryżem, z dodatkiem zupy
Uwagi:
Rozbratla lub łopatka wołowa bez kości, małe cebula, anyż lub włoski koper, rozgniecione ziarenka pieprzu, roztarte ząbki czosnku, dymka pokrajane w 3 cm kawałki, wywar lub woda, wino lub wódka, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką wody
Kuchnia Chińska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1798/Gulasz-chinski