Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 115 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
rozbratla 1.25 gramów
cebula 0.5 kilogramów
marchew 2 sztuk
anyż gwiazdkowaty 1 sztuk
anyż 0.5 łyżek deserowych
pieprz ziarnisty 0.5 łyżek deserowych
olej 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
imbir 1 łyżek deserowych
dymka 2 sztuk
sos sojowy 0.25 szklanek
wywar 4 szklanek
cukier 2 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0.25 szklanek
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
woda 1 łyżek stołowych
olej sezamowy 2 łyżek deserowychWykonanie:Usunąć tłuszcz z
mięsa,
mięso pozostawić w jednym kawałku.
Cebulę obrać (większe przeciąć na pół lub pokrajać w ćwiartki).
Marchew pokrajać w grube plasterki, gotować min, odcedzić, osączyć, odstawić.
Pieprz i
anyż zawinąć w gazę (nie ciasno). Dwie łyżki
oleju rozgrzać w garnku, wsypać
cebulę, mieszając smażyć na złoty kolor, wybrać łyżką cedzakową, przełożyć na talerz. Włożyć
mięso, zrumienić z obu stron, przełożyć do cedzaka, przelać wrzątkiem, aby usunąć
olej. Garnek wymyć, osuszyć, wlać 2 łyżki
oleju, rozgrzać na dużym ogniu, dodać
czosnek,
imbir i cebul¦
dymkę, mieszając smażyć minutę. Wlać
sos sojowy,
wywar lub
wodę, dodać
cukier i
wino, zagotować, włożyć
mięso i zawiniątko z przyprawami, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć, gotować około 1 1/2 godz. lub do miękkości
mięsa. Wybrać
mięso, odstawię, zebrać tłuszcz z sosu, dodać
cebulę i
marchew, gotować na średnim ogniu 15 min. Powinna pozostać tylko szklanka sosu (w razie potrzeby gotować na dużym ogniu aż do wyparowania części płynu lub dodać gorącej
wody).
Mięso pokrajać w 3 cm kostkę, włożyć do garnka z warzywami, wlać rozprowadzoną
mąkę ziemniaczaną, mieszając doprowadzić do zagotowania. Skropić
olejem sezamowym. Podawać na gorąco. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie główne, z
ryżem, z dodatkiem zupyUwagi:
Rozbratla lub
łopatka wołowa bez kości, małe
cebula,
anyż lub włoski
koper, rozgniecione ziarenka
pieprzu, roztarte ząbki
czosnku,
dymka pokrajane w 3 cm kawałki,
wywar lub
woda,
wino lub
wódka, 1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozprowadzonej łyżką
wodyKuchnia ChińskaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: