Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
grzyby mun chińskie czarne 4 sztuk
papryka zielona 2 sztuk
papryczka chili 1 sztuk
olej sojowy według uznania
imbir (4 cm)1 sztuk
przyprawa chińska \"5 smaków\" 0,5 łyżek deserowych
czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuk
wino białe wytrawne 50 mililitrów
sos sojowy 3,5 łyżek stołowych
olej sezamowy 1 łyżek deserowych
mąka ziemniaczana 1 łyżek deserowych
filety z białej ryby morskiej 800 gramów
jajka 2 sztuk
mąka 2 łyżek stołowychziarno
sezamu 150 gramów
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
grzyby namoczyć w ciepłej wodzie na 30 minut. Osączyć i pokroić na paseczki, odrzucając twarde nóżki. Oczyszczoną
paprykę i
papryczkę chili pokroić w drobna kostkę, a oczyszczony
imbir zetrzeć na tarce. Na patelni podgrzać łyżkę
oleju sojowego, wrzucić
imbir, przyprawę chińska oraz posiekany
czosnek. Mieszając smażyć 3 minuty. Dodać
grzyby,
paprykę i posiekana
cebulę. Wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z
winem,
sosem sojowym,
olejem sezamowym i wlać do warzyw. Mieszając zagotować. Przykryć i trzymać w cieple.Umyte, osuszone
filety rybne pokroić na kawałki o
boku 3-4 cm, oprószyć
solą ze wszystkich stron.
Jajka roztrzepać ze szczypta
chińskiej przyprawy. Kawałki
ryby posypać
mąką, zanurzyć w jajkach i obtoczyć w
sezamie. Na głęboka patelni e wlać
olej do wysokości 3 cm i rozgrzać do 180 stopni. Włożyć
rybę i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Ułożyć na warzywach i podawać.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia ChińskaPotrawy z
GrzybówPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: