Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 1 szklanek
jajka 1 sztuk
kiełbasa 300 gramów
bulion 0,5 szklanek
śmietana 1 szklanek
przyprawa pikantna do gilla według uznania
ser żółty 1 szklanek
masło 1 łyżek stołowych
papryka czerwona 1 sztuk
papryka zielona 1 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Opłukany
ryż zalać 2 szklankami
wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż
ryż wchłonie całą
wodę. Jeszcze kilka minut trzymać pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w plasterki, a oczyszczoną
paprykę w drobną kostkę. Wymieszać ryz z
bulionem i
kiełbasa, doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
przyprawa do grilla. Do wysmarowanego
masłem żaroodpornego naczynia przełożyć
ryż.
Śmietanę wymieszać z
jajkiem i połową
startego sera i zalać
ryż. Całość posypać pozostałym
startym serem oraz pokrojoną
papryką. Zapiekać zapiekankę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem udekorować danie świeżymi
ziołami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: