ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoryż 1 szklanekjajka 1 sztukkiełbasa 300 gramówbulion 0,5 szklanekśmietana 1 szklanekprzyprawa pikantna do gilla według uznaniaser żółty 1 szklanekmasło 1 łyżek stołowychpapryka czerwona 1 sztukpapryka zielona 1 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Opłukany ryż zalać 2 szklankami wody i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż wchłonie całą wodę. Jeszcze kilka minut trzymać pod przykryciem. Kiełbasę pokroić w plasterki, a oczyszczoną paprykę w drobną kostkę. Wymieszać ryz z bulionem i kiełbasa, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawa do grilla. Do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia przełożyć ryż. Śmietanę wymieszać z jajkiem i połową startego sera i zalać ryż. Całość posypać pozostałym startym serem oraz pokrojoną papryką. Zapiekać zapiekankę 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem udekorować danie świeżymi ziołami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaPotrawy z seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: