ßßß Cookit - przepis na Placek serowo-jagodowy

Placek serowo-jagodowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
jagody czarne 80 dekagramów
cukier 15 dekagramów
cukier puder 1.3 szklanek
mąka krupczatka 50 dekagramów
margaryna 25 dekagramów
kwaśna śmietana 1 łyżek stołowych
twaróg 40 dekagramów
żółtko 2 sztuk
śmietana kremówka 1 szklanek
żelatyna 5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztuk
Wykonanie:
PRZYGOTOWANIE CIASTA : Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, 2 łyżki cukru pudru, dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz. Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180st.C. Jagody opłukać, osączyć (40 dag.), trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem (5 min). PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ : Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem (1 szklanka) i cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną. Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody (40 dag.). Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Uwagi:
Śmietana powinna być gęsta.
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/30/Placek-serowo-jagodowy