Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
jagody czarne 80 dekagramów
cukier 15 dekagramów
cukier puder 1.3 szklanek
mąka krupczatka 50 dekagramów
margaryna 25 dekagramówkwaśna
śmietana 1 łyżek stołowych
twaróg 40 dekagramów
żółtko 2 sztuk
śmietana kremówka 1 szklanek
żelatyna 5 łyżek deserowych
cukier waniliowy 1 sztukWykonanie:PRZYGOTOWANIE CIASTA :
Mąką z
margaryną posiekać na stolnicy, 2 łyżki
cukru pudru, dodać pozostałe składniki i szczyptę
soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz. Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180st.C.
Jagody opłukać, osączyć (40 dag.), trochę
owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z
cukrem (5 min). PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ :
Twaróg zmiksować z
żółtkami,
cukrem pudrem (1 szklanka) i
cukrem waniliowym.
Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej
wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z
serem i przestudzoną
żelatyną. Na kruchy spód nałożyć masę
serową, a na nią -
jagody (40 dag.). Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać
cukrem pudrem lub polukrować, przybrać
jagodami i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Uwagi:
Śmietana powinna być gęsta.Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: