Wykonanie
Przepis ten dostałam bardzo dawno od mojej znajomej.
Rogale posmakowały nam tak bardzo że piekłam je kilkakrotnie. Na jakiś czas przepis poszedł w odstawkę, ale ta akcja zmotywowała mnie i odświeżyłam przepis na zapomniane zakręcone
ciasteczka.



Składniki:4 szklanki
mąki3
żółtka5 łyżek kwaśnej
śmietany1
margaryna3 łyżki
cukru5 dag
drożdżyWykonanie:
Mąkę z
margaryną posiekać nożem. W
śmietanie rozpuścić
drożdże,
żółtka i
cukier. Dodać do
mąki z
margaryną i zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pociąć na trójkąty nałożyć nadzienie i zwinąć. Uformować na kształt
rogala. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, piec na złoty kolor.Nadzienie:2 kostki
sera białego1
żółtko4 łyżki
cukru pudru1
cukier waniliowyWykonanie:
Ser przemielić lub zmiksować dodać pozostałe składniki i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie nakładać na ciasto i zwijać.