ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w sosie

Pstrąg w sosie

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 5
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pstrąg 5 sztuk
ocet winny czerwony 240 mililitrów
wino czerwone 300 mililitrów
woda 170 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
koper 1 gałązki
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
masło 80 gramów
goździk 9 sztuk
pieprz w ziarnach 15 sztuk
marchewka 1 sztuk
szalotki 4 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
natka pietruszki 3 gałązki
tymianek 5 gałązki
liść laurowy 2 sztuk
Wykonanie:
Rybę porządnie wymyć pod bieżącą zimna wodą, osuszyć. Zrobić marynatę: zagotować ocet winny i polać nim rybę, przetrzymać ją w zalewie do godziny czasu. Do garnka wlać czerwone wino z wodą , wrzucić liść laurowy, goździk, ziarno pieprzu, marchew (pokrojoną w talarki), szalotki(pokrojone w krążki), skórkę z cytryny, natkę, tymianek, przyprawić na koniec solą do smaku. Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Odcedzić marynatę z pstrągów. Poukładać rybę obok siebie i polać winem z przyprawami. Przykryć i dusić na małym ogniu, około 15 minut, dopóki nie będą miękkie. Wyłożyć rybę na talerz, płyn zagęścić masłem , wymieszać. Dodać natkę pietruszki i koperek, przyprawić. Rybę przykryć sosem, przyozdobić i od razu podawać.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7010/Pstrag-w-sosie