Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 5(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pstrąg 5 sztuk
ocet winny czerwony 240 mililitrów
wino czerwone 300 mililitrów
woda 170 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
koper 1 gałązki
natka pietruszki 1 łyżek stołowych
masło 80 gramów
goździk 9 sztuk
pieprz w ziarnach 15 sztuk
marchewka 1 sztuk
szalotki 4 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuk
natka pietruszki 3 gałązki
tymianek 5 gałązki
liść laurowy 2 sztukWykonanie:
Rybę porządnie wymyć pod bieżącą zimna
wodą, osuszyć. Zrobić marynatę: zagotować
ocet winny i polać nim
rybę, przetrzymać ją w zalewie do godziny czasu. Do garnka wlać
czerwone wino z
wodą , wrzucić
liść laurowy,
goździk, ziarno
pieprzu,
marchew (pokrojoną w talarki),
szalotki(pokrojone w krążki),
skórkę z cytryny,
natkę,
tymianek, przyprawić na koniec
solą do smaku. Gotować pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu. Odcedzić marynatę z
pstrągów. Poukładać
rybę obok siebie i polać
winem z przyprawami. Przykryć i dusić na małym ogniu, około 15 minut, dopóki nie będą miękkie. Wyłożyć
rybę na talerz, płyn zagęścić
masłem , wymieszać. Dodać
natkę pietruszki i
koperek, przyprawić.
Rybę przykryć sosem, przyozdobić i od razu podawać.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: