Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
salami w plastrach 100 gramów
karczochy marynowane 200 gramów
przecier pomidorowy 5 łyżek stołowych
mozzarella 100 gramówlistki
bazylii według uznania
oliwa 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do przesianej
mąki w kruszyć
drożdże, wlać kilka łyżek
wody, wymieszać rozczyn z niewielka ilością
mąki i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.wlać ok. szklanki
wody, dodać pół łyżeczki
soli i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kule i odstawić na 60 minut.
Ser pokroić na plastry, a
karczochy osączyć.Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na 2-3 placki. Ułożyć je na polana
oliwą blasze, unosząc nieco brzegi. Posmarować
przecierem pomidorowym, oprószyć
sola oraz
pieprzem. Ułożyć
salami,
ser oraz
karczochy i piec 25 minut w 250 stopniach. Udekorować listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: