ßßß Cookit - przepis na Pizza rustica

Pizza rustica

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
salami w plastrach 100 gramów
karczochy marynowane 200 gramów
przecier pomidorowy 5 łyżek stołowych
mozzarella 100 gramów
listki bazylii według uznania
oliwa 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do przesianej mąki w kruszyć drożdże, wlać kilka łyżek wody, wymieszać rozczyn z niewielka ilością mąki i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
wlać ok. szklanki wody, dodać pół łyżeczki soli i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kule i odstawić na 60 minut.
Ser pokroić na plastry, a karczochy osączyć.
Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na 2-3 placki. Ułożyć je na polana oliwą blasze, unosząc nieco brzegi. Posmarować przecierem pomidorowym, oprószyć sola oraz pieprzem. Ułożyć salami, ser oraz karczochy i piec 25 minut w 250 stopniach. Udekorować listkami bazylii.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z serem
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11078/Pizza-rustica