Wykonanie
Caprese to pochodząca z południowych Włoch
sałatka, która miała odzwierciedlać włoską flagę - czerwony -
pomidory, biały -
mozzarella i zielony -
bazylia.
Sałatkę polewamy delikatnie
oliwą z oliwek.Chyba nigdy nie zapomnę caprese w Złotych Tarasach w Warszawie. Postanowiłyśmy z koleżanką coś zjeść... Kawałek
bagietki,
sałata i po 5 plasterków
pomidora i
mozarelli. Wiecie ile mnie to kosztowało? 13 złotych!! Załamałam się :)Nie miałam dziś pod ręką świeżych listków
bazylii i moje caprese było w wersji "ubogiej", tzn. polane
oliwą z suszoną
bazylią i delikatnie posypane
solą i grubo zmielonym
pieprzem. Ale za to z
pomidorami wyhodowanymi przez rodziców...Jeśli chodzi o formę można wykazać się inwencją:) Można po prostu ułożyć na talerzu plasterki
pomidora, a na nich plasterki
sera. Ciekawie wychodzi też połączenie pokrojonych na pół
pomidorków koktajlowych z mini kulkami
mozzarelli. Tu mi się przypomina druga historia - kiedy pojechaliśmy z kolegą F. w góry i poprosiłam, żeby pokroił
pomidora do
mozzarelli, a on zapytał "w co?", niestety moja bezmyślność została ukarana, bo odpowiedziałam "w trójkąciki" i dostałam najdrobniejszą kosteczkę, jakie w życiu widziałam:)Mój przepis powinien się nazywać "krzywa wieża Caprese" ;) Lubię tą
sałatkę za ilość czasu, jaką trzeba włożyć w jej przygotowanie.Składniki (na 2 porcje):- 1 kulka
mozzarelli- 1
pomidor (najlepiej podobnej wielkości, jak
ser)- kilka listków
bazylii-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz (najlepiej grubo zmielony)Przygotowanie:
1.
Pomidora i
mozzarellę kroimy w plasterki.2. Układamy na talerzu plasterki
pomidora, na każdym z nich kładziemy plasterek
sera, a następnie listek
bazylii.3. Na koniec polewamy delikatnie
oliwą z oliwek, odrobinę solimy i posypujemy
pieprzem.Smacznego! :) Pozdrawiam gorąco i znikam, bo mam dziś mnóstwo rzeczy do zrobienia!