Wykonanie
Jest to przepis mojej koleżanki Karoliny, która ma niezwykły talent do wypieków wszelkich łącznie z pizzą . W niedzielę zrobiła to ciasto u mnie w domu. Dziś jest czwartek a ja od niedzieli już piekłam je trzy
razy.
Składniki:2,5 szklanki
mąki przesianej1
żółtko,1 szklanka
mleka,
Drożdże,Łyżka
cukru,
Sól,3 łyżki
oliwyNa wierzch pizzy:
Przecier pomidorowy, dodałam taki z kartoniku,
Ser, może być
mozzarella,
Cebula,
Salami,
Oregano.Oczywiście można zrobić pizze inaczej, według własnych upodobań, ale polecam to ciasto. Jest smaczne, ma świetny kolor wychodzi wspaniale.Do garnuszka wlać szklankę
mleka dodać łyżkę
cukru i 30 dg
drożdży. Lekko podgrzać, ja nastawiam płytę indukcyjną na 6 w skali 1-9 na jedną minutę.Przesiać do miski 2,5 szklanki
mąki, przesianie jest bardzo ważne trzeba napowietrzyć
mąkę. Następnie dolać
mleko z
drożdżami, dodać jedno
żółtko, 3 łyżki
oliwy i
sól do smaku. Wyrobić. Chodzi o to, aby wszystkie składniki się połączyły w jedną masę i aby ta masa była sprężysta, czyli odchodziła od ręki.
Potem takie uformowane w kulę ciasto odstawić, aby podrosło.Włączyć piekarnik na 210 stopni.Jak ciasto będzie już wyraźnie większe należy podzielić je na dwie części i obie części rozwałkować. Rozwałkować bardzo cienko. Tak, z tej porcji wychodzą dwie pizze. Takie cienkie ciasto szybko się piecze i jest w miarę "lekkie", jak na pizze oczywiście.Przed rozwałkowaniem można je wyłożyć na papier do pieczenia. Ponieważ taki cienko rozwałkowany placek ciężko
potem przełożyć na blachę. Placek posmarować
oliwą, aby się nie kleił. Posmarować przecierem i na to dalej kolejno
ser,
salami,
cebulka co lubicie.Piec około 15-20 min 210 stopniach. Po wyjęciu posypać
oregano i gotowe. Do tego polecam świeżo wyciskany sok z
pomarańczy.