ßßß
PIZZASkładniki:Ciasto:500 g mąki ( powinna być 800 ale z 650 ciasto też wychodzi idealnie)10 g drożdżyOk 300 ml wody50 ml mlekałyżeczka soliszczypta cukrułyżka oliwySos:puszka pomidorówsóldwa ząbki czosnkuoliwabazylia plus oreganomożna dodać kilka papryczek dla zaostrzenia smakuWykończenie:sery: mozzarella, Gouda tarta, parmezan na wierzch co kto lubi, tutaj wersja z salami
Do szklanki z mlekiem dodać rozdrobnione drożdże i odstawić na chwilę(ok 20 min) w ciepłym miejscu. Mąkę przesiać na blat dodać sól i cukier. W zagłębienie wlać drożdże i powoli wyrabiać ciasto powoli dolewając wodę. Ciasto wyrabiać, aż zacznie samo odchodzić od dłoni, i wracać do pierwotnego kształtu po przyciśnięciu. Przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (ok godz).W tym czasie zabieramy się za sos. W miseczce rozdrabniamy pomidory dolewając sos z puszki, aż do konsystencji nadającej się do rozsmarowania. Dodajemy bazylię i oregano oraz zmiażdżony czosnek, solimy do smaku. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.Ciasto rozciągamy na całej powierzchni blachy (blacha z piekarnika) starając się go nie rozerwać, na jak najmniejszą grubość nadmiar pozostawiając na krańcach. Smarujemy ciasto sosem pozostawiając brzegi suche. Wyrosną dając ładne ranty. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy. Całość posypujemy startym Gouda. I generalnie gotowe teraz czas na wszelakie dodatki, na które mamy ochotę( np salami), a na to ścieramy Parmezan.Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ok 10 min, aż do zarumienienia się krańców ciasta. Podawać posypane oregano.