Wykonanie
Ciąg dalszy klasycznej kuchni włoskiej nadszedł, wraz z ochotą na pizzę. Pizzę w 99% przypadków jadam w pizzeriach... Niemniej doceniam te robione własnoręcznie w domu! W ten weekend zapragnęłam poczuć smak Italii w środku zimy, stąd pomysł na zrobienie pizzy.
PIZZASkładniki:Ciasto:500 g
mąki ( powinna być 800 ale z 650 ciasto też wychodzi idealnie)10 g
drożdżyOk 300 ml
wody50 ml
mlekałyżeczka
soliszczypta
cukrułyżka
oliwySos:puszka
pomidorówsóldwa ząbki
czosnkuoliwabazylia plus
oreganomożna dodać kilka papryczek dla zaostrzenia smakuWykończenie:
sery:
mozzarella, Gouda
tarta,
parmezan na wierzch co kto lubi, tutaj wersja z
salamiDo szklanki z
mlekiem dodać rozdrobnione
drożdże i odstawić na chwilę(ok 20 min) w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać na blat dodać
sól i
cukier. W zagłębienie wlać
drożdże i powoli wyrabiać ciasto powoli dolewając
wodę. Ciasto wyrabiać, aż zacznie samo odchodzić od dłoni, i wracać do pierwotnego kształtu po przyciśnięciu. Przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie (ok godz).W tym czasie zabieramy się za sos. W miseczce rozdrabniamy
pomidory dolewając sos z puszki, aż do konsystencji nadającej się do rozsmarowania. Dodajemy
bazylię i
oregano oraz zmiażdżony
czosnek, solimy do smaku. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.Ciasto rozciągamy na całej powierzchni blachy (blacha z piekarnika) starając się go nie rozerwać, na jak najmniejszą grubość nadmiar pozostawiając na krańcach. Smarujemy ciasto sosem pozostawiając brzegi suche. Wyrosną dając ładne ranty.
Mozzarellę kroimy w plastry i układamy. Całość posypujemy startym Gouda. I generalnie gotowe teraz czas na wszelakie dodatki, na które mamy ochotę( np
salami), a na to ścieramy
Parmezan.Pieczemy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku ok 10 min, aż do zarumienienia się krańców ciasta. Podawać posypane
oregano.