Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 140 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
salami 100 gramów
mozzarella 100 gramów
karczochy marynowane 200 gramów
przecier pomidorowy 6 łyżek stołowychlistki
bazylii 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto: w przesianej
mące zrobić wgłębienie, wsypać pokruszone
drożdże, wlać kilka łyżek
wody i w nim zrobić rozczyn z niewielka ilością
mąki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wlać ok. szklanki
wody, dodać pół łyżeczki
soli i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę i odstawić na 60 minut w cieple miejsce.
Salami i
ser pokroić na plasterki.
Karczochy osączyć. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na 2-3 placki. Ułożyć je na natłuszczonej
oliwa blasze, unosząc nieco brzegi. Posmarować
przecierem pomidorowym, oprószyć
sola oraz
pieprzem. Ułożyć
salami,
mozzarellę oraz
karczochy. Piec 25 minut w 250 stopniach. Udekorować listkami
bazylii.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z
MięsaPotrawy z
seremZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: