Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
pomidory 75 dekagramów
czerwona papryka 1 sztuk
papryka chili 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny 1/2 litrów
twarożek ziołowy 15 dekagramówkwaśna
śmietana 100 mililitrówposiekana
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sos sojowy według uznania
sos tabasco według uznaniaWykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wycinając nasady ogonków.
Paprykę i
chili umyć, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę.
Cebulę z
czosnkiem obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać
olej, włożyć
cebulę z
czosnkiem i często mieszając, usmażyć na złoty kolor. Dodać przygotowane
pomidory,
paprykę oraz
chili. Warzywa dusić pod przykryciem, aż
pomidory się rozpadną. Wlać gorący
bulion warzywny, doprawić
sosem sojowym i
tabasco. Gotować jeszcze 5-6 minut.
Twarożek ziołowy rozetrzeć na gładką masę ze
śmietaną, cztery łyżeczki odłożyć, resztę wymieszać z gorącą zupą. Zupę wlać na talerze. Do każdej porcji włożyć po łyżeczce
twarożku. Posypać
natką. Podawać z grzankami serowymi.Uwagi:Przyprawiając zupę, pamiętaj, że
sos tabasco jest bardzo ostry, a
sos sojowy słony. Wystarczy więc kilka kropli
przyprawy.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!ZupyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: