ßßß Cookit - przepis na Zupa pomidorowa z papryką

Zupa pomidorowa z papryką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 25 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
pomidory 75 dekagramów
czerwona papryka 1 sztuk
papryka chili 1 sztuk
cebula 2 sztuk
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny 1/2 litrów
twarożek ziołowy 15 dekagramów
kwaśna śmietana 100 mililitrów
posiekana natka pietruszki 2 łyżek stołowych
olej 1 łyżek stołowych
sos sojowy według uznania
sos tabasco według uznania
Wykonanie:
Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wycinając nasady ogonków. Paprykę i chili umyć, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać i posiekać. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę z czosnkiem i często mieszając, usmażyć na złoty kolor. Dodać przygotowane pomidory, paprykę oraz chili. Warzywa dusić pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Wlać gorący bulion warzywny, doprawić sosem sojowym i tabasco. Gotować jeszcze 5-6 minut. Twarożek ziołowy rozetrzeć na gładką masę ze śmietaną, cztery łyżeczki odłożyć, resztę wymieszać z gorącą zupą. Zupę wlać na talerze. Do każdej porcji włożyć po łyżeczce twarożku. Posypać natką. Podawać z grzankami serowymi.
Uwagi:
Przyprawiając zupę, pamiętaj, że sos tabasco jest bardzo ostry, a sos sojowy słony. Wystarczy więc kilka kropli przyprawy.
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6487/Zupa--pomidorowa-z-papryka