Wykonanie
... no prawie ;) Bo zamiast białego mamy żółty :) Trzy kolorowa zupa z pieczonej
papryki. Pikantna. Pyszna i jaka efektowna! :) Możecie ją podać w 3 osobnych miseczkach, bądź jak ja - na jednym talerzu. Zupa jest tak gęsta, że spokojnie się da ją wlać na jeden talerz :) Przepis z tego bloga - klik .Potrzebujemy (3 porcje):- 1 mała
czerwona papryka,- 1 mała
żółta papryka,- 2 małe
zielone papryki,- 200g czerwonych, dojrzałych
pomidorów,- 200g żółtych
pomidorów,- 3 ząbki
czosnku,- średnia
cebula,- 1 czerwona
papryczka chilli,- 1
żółta papryczka chilli,- 1 zielona
papryczka chilli,- 200ml
bulionu warzywnego,-
oliwa z oliwek,-
natka pietruszki.
Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki.
Pomidory pokroić w ćwiartki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć
pomidory - skórką do dołu, a
paprykę skórką do góry i posmarować ją
oliwą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200st (grzanie góra - dół) na ok. 20min, aż skórka zacznie bąbelkować i się przypiekać. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i chwilę ostudzić. Ściągnąć skórkę z
pomidorów i
papryk i każdy kolor ułożyć na osobnym talerzu.
Cebulę drobno posiekać. Każdą z 3 kolorów
papryczek chilli drobno posiekać (każdy kolor osobno!). W
trzech niewielkich (1,5l garnkach) rozgrzać po 1 łyżce
oliwy. Do każdego dodać po 1/3 posiekanej
cebuli i wycisnąć po 1 ząbku
czosnku i zeszklić. Dodać posiekaną
chilli (każdy garnek - inny kolor) i chwilę podsmażyć. Do
czerwonej chilli - dodać czerwone
pomidory i
paprykę. Do żółtej
chilli - dodać żółte
pomidory i
paprykę. Do
zielonej chilli - dodać
zieloną paprykę. Smażyć ok. 5min, po czym dodać
bulion warzywny (ok. 70 - 80ml - zależy jak gęstą chcecie
mieć zupę) i gotować ok. 10min. Każdą zupę potraktować blenderem. Wlać na talerz - kolory oddzielić posiekaną
natką pietruszki.