Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
pieczarki 250 gramów
parówka sojowa 4 sztuk
konina 50 gramów
masło 330 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
mleko 1 szklanek
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
gałka muszkatołowa według uznaniacząber według uznania
bazylia według uznania
natka pietruszki według uznania
mąka 250 gramów
żółtka 1 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
woda letnia 0.5 szklanekWykonanie:Przygotowanie
ciasta francuskiego Przygotować ciasto maślane zagniatając
mąkę i posiekane
masło. Włożyć do lodówki. Ciasto podstawowe: wymieszać
mąkę (150 g.) z
solą, dodać
żółtko,
ocet oraz
wodę i zagnieść starannie. Jeżeli ciasto przykleja się do stolnicy lub rąk, należy odstawić je na 15 minut. Następnie ciasto podstawowe rozwałkować na czworokątny placek i ułożyć pośrodku ukształtowane w kostkę ciasto maślane wyjęte z lodówki. Złożyć ciasto podstawowe w kopertę tak, aby całkowicie zakryło ciasto maślane. Rozwałkować całość na prostokąt, złożyć na trzy części i jeszcze raz poprzecznie na środek. Wstawić na 15 minut do lodówki. Zabieg składania, wałkowania i oziębiania powtórzyć jeszcze 3
razy. Przygotowanie pasztecików: Posiekaną
cebulę podsmażyć na
maśle(80 g.), dodać drobno poszatkowane
grzyby i udusić. Posolić, połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę
parówkami i
tofu, 2/3 szklankami
mleka, 1
jajkiem, przyprawami i posiekaną
natką. Dokładnie wymieszać. Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 3 mm i pokroić na kwadraty o
boku 8 cm. Nałożyć na każdy porcję nadzienia. Brzegi kwadracików zwilżyć roztrzepanym z resztą
mleka jajkiem. Zwinąć kwadraty w ruloniki i posmarować z wierzchu
jajkiem. Paszteciki ułożyć na opłukanej zimną
wodą, a następnie osuszonej blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złotożółty kolor (15-20 minut). Podawać jako dodatek do zup lub jako zakąskę.Jarzyny i Pasztety weg.Potrawy z
GrzybówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: