ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
ciasto francuskie 500 gramów
pieczarki 250 gramów
parówka sojowa 4 sztuk
konina 50 gramów
masło 330 gramów
jajka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
mleko 1 szklanek
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
cząber według uznania
bazylia według uznania
natka pietruszki według uznania
mąka 250 gramów
żółtka 1 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
woda letnia 0.5 szklanek
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta francuskiego Przygotować ciasto maślane zagniatając mąkę i posiekane masło. Włożyć do lodówki. Ciasto podstawowe: wymieszać mąkę (150 g.) z solą, dodać żółtko, ocet oraz wodę i zagnieść starannie. Jeżeli ciasto przykleja się do stolnicy lub rąk, należy odstawić je na 15 minut. Następnie ciasto podstawowe rozwałkować na czworokątny placek i ułożyć pośrodku ukształtowane w kostkę ciasto maślane wyjęte z lodówki. Złożyć ciasto podstawowe w kopertę tak, aby całkowicie zakryło ciasto maślane. Rozwałkować całość na prostokąt, złożyć na trzy części i jeszcze raz poprzecznie na środek. Wstawić na 15 minut do lodówki. Zabieg składania, wałkowania i oziębiania powtórzyć jeszcze 3 razy. Przygotowanie pasztecików: Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle(80 g.), dodać drobno poszatkowane grzyby i udusić. Posolić, połączyć z przepuszczonymi przez maszynkę parówkami i tofu, 2/3 szklankami mleka, 1 jajkiem, przyprawami i posiekaną natką. Dokładnie wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości 3 mm i pokroić na kwadraty o boku 8 cm. Nałożyć na każdy porcję nadzienia. Brzegi kwadracików zwilżyć roztrzepanym z resztą mleka jajkiem. Zwinąć kwadraty w ruloniki i posmarować z wierzchu jajkiem. Paszteciki ułożyć na opłukanej zimną wodą, a następnie osuszonej blasze i piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złotożółty kolor (15-20 minut). Podawać jako dodatek do zup lub jako zakąskę.
Jarzyny i Pasztety weg.
Potrawy z Grzybów
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/428/Paszteciki-z-pieczarkami