ßßß Cookit - przepis na Panierowane filety z dorsza

Panierowane filety z dorsza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Panierowane filety z dorsza
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filety z dorsza 1,2 kilogramów
bułka tarta 4 łyżek stołowych
jajka 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
musztarda miodowa 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
mąka 2,5 łyżek stołowych
cytryna 2 sztuk
tymianek według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte, osuszone filety skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć sola oraz pieprzem. Przykryć i odstawić na 30 minut.
Posmarować filety musztardą, oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć ryby w wysmarowanej masłem formie do zapiekania i obłożyć je z wierzchy wiórkami masła. piec 30 minut w 180 stopniach.
Śmietanę doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny i listkami tymianku. Upieczone ryby polać zimnym sosem śmietanowym lub polać nim filety i wstawić jeszcze do piekarnika na 8 minut. Podawać z cząstkami cytryny, udekorowane tymiankiem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11272/Panierowane-filety-z-dorsza