ßßß Cookit - przepis na Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym

Złote kuleczki z dorsza w sosie śmietanowym

nazwa

Wykonanie

Prosta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową.
Składniki na kuleczki :
ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty )
2 jajka
pół cytryny
bułka tarta
oliwa do smażenia
odrobina soli i pieprz
Przygotowanie :
Zaczynam od sprawdzenia czy w filecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej tak aby masa była tylko lekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki.
Składniki na sos :
200 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
50 ml bulionu
pół pęczka koperku
łyżka mąki
sól i pieprz
Przygotowanie :
Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam. Po zagotowaniu czyli po chwili dodaję koperek i śmietanę, chwilę gotuję i doprawiam solą i pieprzem.
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/zote-kuleczki-z-dorsza-w-sosie.html