ßßß
Potrawę nazwałam paluszki z dorsza, ale według tego przepisu można usmażyć całe filety z białej ryby. Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż zmieniają się one w zależności od ilości osób chętnych na rybkę :)Składniki:filety z dorszamąkajajkobułka tartanatka koperkusólmasłooliwaRybę pokroić w grube paski, posolić. Koperek posiekać i zmieszać z bułką tartą w której będzie panierowana ryba. Dorsza obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar mąki, namoczyć w jajku i obtoczyć w przyprawionej koperkiem bułce tartej.Na patelni rozgrzać oliwę położyć paluszki z ryby, smażyć na średnim ogniu 3 min. Obrócić, dodać kawałki masła, lekko zwiększyć ogień, smażyć kolejne 3 min.Zdjąć z patelni i podawać z frytkami, ziemniakami z wody,ryżem,... i ulubioną surówką.Moja ulubiona surówka do ryby to Colesław .Smacznego :)