ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny rosół polski

Tradycyjny rosół polski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina z kością 1 kilogramów
cielecina z kością 300 gramów
kura 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
marchewka 2 sztuk
pietruszka 1 sztuk
por 1 sztuk
seler 0,5 sztuk
grzygy suszone 3 sztuk
kapusta włoska 0,25 sztuk
ziele angielskie 4 ziarna
pieprz 6 ziarna
liść laurowy 2 sztuk
zielenina według uznania
maggi według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyte mięso zalać 3,5 litra zimnej wody, dodać przyprawy korzenne, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 90 minut. Oczyszczone warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę przekroić na pół i opiec na suchej patelni. Po 60 minutach gotowania wywar lekko posolić, włożyć umyte grzyby, oczyszczony por i pozostałe warzywa. Gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Doprawić rosół maggi i zagotować. Wyjąć mięso z garnka, a wywar przecedzić przez sito. Podawać z makaronem lub z kostkami z kaszy manny albo krakowskiej. Na talerzu posypać rosół posiekanym koperkiem lub natką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8362/Tradycyjny-rosol-polski