Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mięso siekane mieszane 750 gramów
jajka ugotowane 2 sztuk
jajko surowe 1 sztuk
cebula 1 sztukkromki
chleba tostowego 3 sztuk
natka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowych
marchewka 1 sztuk
kalarepa 1 sztuk
groszek konserwowy 150 gramów
pieczarki 100 gramów
masło 30 gramów
mąka ziemniaczana 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Do
mięsa dodać
jajo, pokruszony
chleb, posiekaną
cebulę i
natkę, wyrobić doprawiając
solą i
pieprzem. Uformować bochenek i wcisnąć w niego 2 ugotowane i obrane
jajka. zlepić powstały otwór. Umieśćić w posmarowanej tłuszczem podłuznej blaszki. Piec 0k. 50 minut w 200 stopniach.Oczyszczoną
marchewkę i
kalarepę pokroić w grube słupki i dusić 10 minut w lekko osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem dodać osączony
groszek.Sos: oczyszczone
pieczarki pokroić w plastry i dusić na łyżce tłuszczu 3 minuty.
Wywar z pieczeni rozpuścić w 0,5 litra
wody, przecedzić, wymieszać z
mąką ziemniaczaną i dodać do
pieczarek. Zagotować, mieszając, doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.warzywa osączyć z
wody i połączyć z roztopionym pozostałym
masłem.Klops pokroić i ułożyć na tacy z warzywami, udekorować
natką. Osobno podać sos.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12inna nazwa gołębie gniazda :) pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: