ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomięso siekane mieszane 750 gramówjajka ugotowane 2 sztukjajko surowe 1 sztukcebula 1 sztukkromki chleba tostowego 3 sztuknatka pietruszki posiekana 3 łyżek stołowychmarchewka 1 sztukkalarepa 1 sztukgroszek konserwowy 150 gramówpieczarki 100 gramówmasło 30 gramówmąka ziemniaczana 2 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Do mięsa dodać jajo, pokruszony chleb, posiekaną cebulę i natkę, wyrobić doprawiając solą i pieprzem. Uformować bochenek i wcisnąć w niego 2 ugotowane i obrane jajka. zlepić powstały otwór. Umieśćić w posmarowanej tłuszczem podłuznej blaszki. Piec 0k. 50 minut w 200 stopniach.Oczyszczoną marchewkę i kalarepę pokroić w grube słupki i dusić 10 minut w lekko osolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem dodać osączony groszek.Sos: oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i dusić na łyżce tłuszczu 3 minuty. Wywar z pieczeni rozpuścić w 0,5 litra wody, przecedzić, wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do pieczarek. Zagotować, mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.warzywa osączyć z wody i połączyć z roztopionym pozostałym masłem.Klops pokroić i ułożyć na tacy z warzywami, udekorować natką. Osobno podać sos.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z MięsaWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: edl26Data: 2008-12-12inna nazwa gołębie gniazda :) pychaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: