Wykonanie
26 października 2014Składniki:Kopytka:1kg.
ziemniaków1
jajko1,5 szklanki
mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy0,5szklanki
mąki ziemniaczanejSos pieczarkowy:0,5kg
pieczarek1
cebula2
marchewki200ml.
śmietany 18%2 łyżki
mąkisól,
pieprz2 łyżki
masłaPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem
soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.Do
ziemniaków dodać
jajko oraz
mąki,wyrobić dokładnie cisto.Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej
mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.W garnku zagotować
wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
Sos pieczarkowy:
Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.W garnku rozpuścić
masło,poddusić
marchew.
Pieczarki obrać,umyć,pokroić w plastry,
cebulę w małą kostkę-dodać do
marchewki.warzywa zalać
wodą ,dusić do miękkości , w
między czasie doprawić
solą i
pieprzem.Chwilę przed końcem duszenia
śmietanę wymieszać z
mąką oraz paroma łyżkami
wywaru.Przelać do garnka,wymieszać ,zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.SmacznegoPost navigation← Tradycyjne kopytka z pełnym witamin sosem
szpinakowo-
marchewkowym.Największa zwolenniczką tego dania jest moja półtoraroczna córka.Sernik z dodatkiem słodkiego
toffi na kruchym spodzie z delikatną pianką.Najlepiej smakuje w towarzystwie drugiej osoby i ulubionej
kawy. →