ßßß Cookit - przepis na Kopytka z sosem pieczarkowym

Kopytka z sosem pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

26 października 2014
Składniki:
Kopytka:
1kg.ziemniaków
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej+ do oprószenia stolnicy
0,5szklanki mąki ziemniaczanej
Sos pieczarkowy:
0,5kg pieczarek
1 cebula
2 marchewki
200ml.śmietany 18%
2 łyżki mąki
sól,pieprz
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać,umyć, ugotować na miękko z dodatkiem soli,odcedzić,osuszyć nad ogniem.
Przecisnąć przez praskę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem,odstawić do ostygnięcia.
Do ziemniaków dodać jajko oraz mąki,wyrobić dokładnie cisto.
Odrywać po kawałku ,na stolnicy oprószonej mąką formować wałeczki z których wycinać ukośne kluski.
W garnku zagotować wodę,wrzucać kopytka porcjami,gotować do wypłynięcia na wierzch.
Sos pieczarkowy:Marchewki obrać ,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach.
W garnku rozpuścić masło,poddusić marchew.
Pieczarki obrać,umyć,pokroić w plastry,cebulę w małą kostkę-dodać do marchewki.
warzywa zalać wodą ,dusić do miękkości , w między czasie doprawić solą i pieprzem.
Chwilę przed końcem duszenia śmietanę wymieszać z mąką oraz paroma łyżkami wywaru.
Przelać do garnka,wymieszać ,zostawić na gazie do lekkiego zgęstnięcia.
Kopytka rozdzielić na porcję,polać gorącym sosem.
Smacznego
Post navigation
← Tradycyjne kopytka z pełnym witamin sosem szpinakowo-marchewkowym.Największa zwolenniczką tego dania jest moja półtoraroczna córka.
Sernik z dodatkiem słodkiego toffi na kruchym spodzie z delikatną pianką.Najlepiej smakuje w towarzystwie drugiej osoby i ulubionej kawy. →
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/tradycyjne-kopytka-z-kremowym-sosem-pieczarkowym-syty-smaczny-i-prosty-obiad