Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
bryndza 200 gramów
oscypek 100 gramów
twaróg 100 gramów
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Ciasto: z
mąki,
jajka, szczypty
soli oraz pół szklanki letniej
wody wymieszanej z łyżką
oleju zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.Farsz:
bryndzę utrzeć ze startym na drobnej tarce
oscypkiem oraz
twarogiem. Oczyszczoną
cebulę zeszklić na
maśle i dodać do farszu. Wbić
jajko, przyprawić
sola oraz
pieprzem. Dobrze wymieszać farsz.Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na każdym krążku położyć po łyżce
serowego farszu. Zlepić mocno brzegi formując pierogi. Zagotować dużą ilość lekko osolonej
wody. Pierogi wkładać do wrzątku partiami. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać od razu polane roztopionym
masłem lub pozostawić do ostygnięcia, apotem odgrzać rumieniąc na tłuszczu z
cebulką.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: