ßßß Cookit - przepis na Pierogi bryndziołki

Pierogi bryndziołki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
jajko 2 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
bryndza 200 gramów
oscypek 100 gramów
twaróg 100 gramów
cebula 1 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz mielony według uznania
Wykonanie:
Ciasto: z mąki, jajka, szczypty soli oraz pół szklanki letniej wody wymieszanej z łyżką oleju zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut.
Farsz: bryndzę utrzeć ze startym na drobnej tarce oscypkiem oraz twarogiem. Oczyszczoną cebulę zeszklić na maśle i dodać do farszu. Wbić jajko, przyprawić sola oraz pieprzem. Dobrze wymieszać farsz.
Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki o średnicy 6 cm. Na każdym krążku położyć po łyżce serowego farszu. Zlepić mocno brzegi formując pierogi. Zagotować dużą ilość lekko osolonej wody. Pierogi wkładać do wrzątku partiami. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze 3 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać od razu polane roztopionym masłem lub pozostawić do ostygnięcia, apotem odgrzać rumieniąc na tłuszczu z cebulką.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4627/Pierogi-bryndziolki