Wykonanie
To jedyny rodzaj pierogów, który do tej
pory, robiłem raz w roku - na Wigilię. Odkąd sam przygotowuję Święta, są nieodłącznym ich elementem.W tym roku jednak bryndziołki będą dwa
razy (nieobecna, na ostatniej Wigilii, rodzinka nie odpuściła i trzeba było zakasać rękawy). Polecam gorąco wszystkim miłośnikom
serów ich cudowną "
maślano-ciągnącą" konsystencję :-)

Farsz (ok. 30 pierogów):200 g
bryndzy (polecam słowacką
Bryndza Slatina, jest u nas bez problemu dostępna)100 g
oscypka100 g półtłustego
twarogu1
cebula1 niewielkie
jajkomasło do usmażenia
cebuliświeżo zmielony
pieprz do smakuNa drobnej tarce trzemy
oscypka, następnie w misce ucieramy widelcem startego
oscypka z
bryndzą oraz
twarogiem. Do masy serowej dodajemy drobno posiekaną
cebulę zezłoconą na
maśle oraz nieduże
jajko. Doprawiamy raczej tylko
pieprzem, ponieważ
bryndza i
oscypek są wystarczająco słone. Masa jest dość miękka i kremowa, więc dobrze jest schłodzić farsz w lodówce - to ułatwia lepienie pierogów.Co do ciasta to każdy może właściwie przygotować je wg własnego, ulubionego przepisu. Podam przepis, który ja obecnie wykorzystuje do pierogów. Ta porcja ciasta wystarcza na znacznie więcej niż 30 pierogów, ale ze względu na zawartość jednego
jajka nie dzielę jej. Niewykorzystaną część ciasta zawsze zamrażam, a gdy najdzie mnie ochota na jakieś pierożki, rozmrażam i lepię.Ciasto:500 g
mąki250 g
wody1
jajko5 łyżek
olejuszczypta
soliWodę zagotować. W misce zalewamy wrzątkiem
mąkę, szczyptę
soli i mieszamy łyżką (żeby się nie poparzyć). Następnie czekamy chwilkę, żeby ciasto przestygło na tyle, żeby dało się wyrobić ręką. Po ostygnięciu dodajemy
jajko,
olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy ciasto folia i zostawiamy na kwadrans, aby odpoczęło.Teraz można wałkować ciasto i lepić pierożki, które gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty od ich wypłynięcia. Trzeba pamiętać aby nieużywana część ciasta była zawsze owinięta folią - to zapobiega wysychaniu i pozwala
potem łatwiej lepić pierogi.Pierożki jemy tak jak lubimy. Ja lubię z
cebulką zezłoconą na
maśle, inni ze
śmietaną. Pyszne są również odsmażone na patelni. Smacznego :-)PS.Przepis na ciasto podpatrzony od lidqa na mniammniam.plPrzepis na farsz pochodzi z jakiejś gazetki, ale to było tak dawno...