ßßß Cookit - przepis na Placek serowy

Placek serowy

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
woda 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania
śmietana 600 mililitrów
jajka 5 sztuk
gałka muszkatułowa według uznania
ementaler 350 gramów
mąka 220 gramów
margaryna 125 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka słodka według uznania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z solą. Dodać zimną margarynę i drobno posiekać ostrym nożem, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 24 cm i wysokości 3,5 cm. Podpiec pod przykryciem (folią aluminiowa lub papier do pieczenia obciążony kilkoma ziarnami fasoli) w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C przez 15 minut, a następnie przez 5-10 minut bez przykrycia, tak aby zbrązowiało. Po wyjęciu z piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem i jeszcze raz krótko zapiec. Sery obrać ze skóry i pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Kostki ułożyć na , cieście. Składniki sosu połączyć i przecedzić przez gęste sito. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, papryką, solą i pieprzem. Sosem zalać ser prawie do wysokości brzegu ciasta. Piec przez 20-30 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C, dopóki wierzch się nie zetnie. Potem zdjąć boki formy. Posmarować górny brzeg i boki placka rozmąconym jajkiem i zapiekać jeszcze przez kilka minut. (Uwaga - nie trzymać za długo w piecu, kawałki sera powinny być widoczne na zapieczonej powierzchni).
Autor: wieslawal64
Zobacz inne przepisy użykownika!
Inne
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6110/Placek-serowy