Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
woda 3 łyżek stołowych
sól 1 łyżek deserowych
olej według uznania
śmietana 600 mililitrów
jajka 5 sztukgałka muszkatułowa według uznaniaementaler 350 gramów
mąka 220 gramów
margaryna 125 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
papryka słodka według uznaniaWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z
solą. Dodać zimną
margarynę i drobno posiekać
ostrym nożem, mieszając jednocześnie z
mąką. Dodać
wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nim natłuszczoną okrągłą formę o średnicy 24 cm i wysokości 3,5 cm. Podpiec pod przykryciem (folią aluminiowa lub papier do pieczenia obciążony kilkoma ziarnami
fasoli) w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C przez 15 minut, a następnie przez 5-10 minut bez przykrycia, tak aby zbrązowiało. Po wyjęciu z piekarnika posmarować je rozmąconym
jajkiem i jeszcze raz krótko zapiec.
Sery obrać ze skóry i pokroić w kostkę o
boku 1,5 cm. Kostki ułożyć na , cieście. Składniki sosu połączyć i przecedzić przez gęste sito. Doprawić do smaku
gałką muszkatołową,
papryką,
solą i
pieprzem. Sosem zalać
ser prawie do wysokości brzegu ciasta. Piec przez 20-30 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 200°C, dopóki wierzch się nie zetnie.
Potem zdjąć boki formy. Posmarować górny brzeg i boki placka rozmąconym
jajkiem i zapiekać jeszcze przez kilka minut. (Uwaga - nie trzymać za długo w piecu, kawałki
sera powinny być widoczne na zapieczonej powierzchni).Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!InnePotrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: