Wykonanie
Cykoria to trudne warzywo. Ma dużo goryczki, która wielu zniechęca, ale jest chrupka i łatwo się przechowuje. Ja zwykłe dodaję ją do sałatek, ale tym razem postanowiłam potraktować
cykorię na ciepło.
Składniki:4
cykorie1
jajo2 łyżki
mąki2 łyżki
oleju3 łyżki
śmietany 18 %starty
parmezan lub tak jak ja -
ser parmezanopodobny
sól i
pieprzPrzygotowanie:Z
cykorii usunąć wierzchnie liście, opłukać, osuszyć. Przeciąć wzdłuż na pół i bardzo dokładnie wyciąć głąb ze środka - w nim jest najwięcej goryczy. Posypać
cykorię solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzać
olej.
Jajko rozmącić widelcem. Panierować
cykorię od wewnętrznej strony w
jajku i
mące a następnie smażyć na
oleju aż będzie złota. Przełożyć ją ostrożnie do naczynia żaroodpornego, polać
śmietaną i obficie posypać
parmezanem. Zapiekać 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO :)