ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z bitą pianą

Jabłecznik z bitą pianą

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajko 4 sztuk
cukier 0.75 szklanek
margaryna 0.5 sztuk
smalec 100 gramów
śmietana 0.5 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 10 gramów
olejek cytrynowy według uznania
kisiel wiśniowy 1 sztuk
jabłko 1000 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, proszek do pieczenia i kilka kropel olejku. Dobrze wyrobić cisto, tak żeby się nie kleiło, jak za mało mąki - to podsypać.
Z tego ciasta zrobić 5 kulek, wielkości pingponga i na małym talerzyku wstawić do zamrażalnika. Resztą ciasta wyłożyć dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i potrzeć na dużych oczkach tarki (można też pokroić w drobne kawałeczki), posypać kilkoma łyżkami cukru, cynamonem i dwiema łyżeczkami kisielem w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto w blaszce.
Białka ubić na sztywno, dodać resztę kisielu i 2 - 3 łyżeczki cukru(kisiel jest bez cukru i jest kwaśny). Dobrze ubitą i wymieszaną z kisielem pianę rozłożyć na jabłkach. Na pianę zetrzeć zmrożone ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
Zamiast jabłek można dać rabarbar, węgierki, mogą też być owoce ze słoika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: Ela Kulesh
Data: 2009-01-03
Niestety bialka sie nie sciely na krucho, wyszly gumiaste, jak nie dodasz kisielu tylko 5 lyszek cukru sa wtedy wspaniale i kruche.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3375/Jablecznik-z-bita-piana