Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajko 4 sztuk
cukier 0.75 szklanek
margaryna 0.5 sztuk
smalec 100 gramów
śmietana 0.5 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier waniliowy 10 gramów
olejek cytrynowy według uznania
kisiel wiśniowy 1 sztuk
jabłko 1000 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowychWykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
cukier,
żółtka,
margarynę,
smalec,
śmietanę,
proszek do pieczenia i kilka kropel
olejku. Dobrze wyrobić cisto, tak żeby się nie kleiło, jak za mało
mąki - to podsypać.Z tego ciasta zrobić 5 kulek, wielkości pingponga i na małym talerzyku wstawić do zamrażalnika. Resztą ciasta wyłożyć dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać i potrzeć na dużych oczkach tarki (można też pokroić w drobne kawałeczki), posypać kilkoma łyżkami
cukru,
cynamonem i dwiema łyżeczkami
kisielem w proszku. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto w blaszce.
Białka ubić na sztywno, dodać resztę
kisielu i 2 - 3 łyżeczki
cukru(
kisiel jest bez
cukru i jest kwaśny). Dobrze ubitą i wymieszaną z
kisielem pianę rozłożyć na jabłkach. Na pianę zetrzeć zmrożone ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:Zamiast
jabłek można dać
rabarbar, węgierki, mogą też być
owoce ze słoika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocWigiliaKomentarze:Autor: Ela KuleshData: 2009-01-03Niestety
bialka sie nie sciely na krucho, wyszly gumiaste, jak nie dodasz
kisielu tylko 5 lyszek
cukru sa wtedy wspaniale i kruche.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: