Dziś tradycyjnie i słodko. Pyszna szarlotka pod różową pierzynką :)Składniki:3 szklanki mąki tortowej1 margaryna1 łyżka smalcu4 jaja2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru1,2 szklanki cukru do piany1 kisiel wiśniowy1 kg jabłekTłuszczWiórki do formyWykonanie:Mąkę usiekać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, margaryną, smalcem i cukrem. Wcześniej jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ciasto dobrze zlepić, a 1/3 zamrozić na kruszonkę. Tortownicę wysmarować tłuszczem , posypać wiórkami i wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Następnie nałożyć jabłka i ubitą pianę z białek z dodatkiem kisielu. Na różową pianę zetrzeć wcześniej zamrożone ciasto i piec w temperaturze 180 minut około 40 minut.