ßßß Cookit - przepis na Gorący jabłecznik

Gorący jabłecznik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajka 4 sztuk
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jabłka kwaskowe 1 kilogramów
cukier 1 szklanek
kisiel wiśniowy 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z margaryną, dodać 4 łyżki cukru, proszek, żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić nim spód dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta dalej chłodzić(można w zamrażalniku). Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić i usmażyć z resztą cukru i odrobiną wody. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać kisiel. Na cieście w blasze rozsmarować jabłka, a na nich różową pianę. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na pianę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Podawać ciepły z lodami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5146/Goracy-jablecznik