Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 70 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
jajka 4 sztuk
margaryna 1 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
jabłka kwaskowe 1 kilogramów
cukier 1 szklanek
kisiel wiśniowy 1 sztukWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
margaryną, dodać 4 łyżki
cukru, proszek,
żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.Rozwałkować 2/3 ciasta i wylepić nim spód dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta dalej chłodzić(można w zamrażalniku).
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ drobno pokroić i usmażyć z resztą
cukru i odrobiną
wody. Przestudzić.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypać
kisiel. Na cieście w blasze rozsmarować
jabłka, a na nich różową pianę. Resztę ciasta z lodówki zetrzeć na pianę. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Podawać ciepły z
lodami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: