ßßß Cookit - przepis na Kapusta z grzybami i krokietami

Kapusta z grzybami i krokietami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta kiszona 1 kilogramów
grzyby suszone 50 gramów
masło 100 gramów
ziemniaki 500 gramów
orzechy włoskie 1,5 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
natka pietruszki 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
bułka tarta według uznania
olej według uznania
Wykonanie:
Umyte grzyby zalać małą ilością zimnej wody i pozostawić na noc. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać taką ilością gorącej wody, aby kapusta była przykryta i gotować 30 minut bez przykrycia. Grzyby zagotować w wodzie, w której się moczyły i wlać razem z wodą do kapusty. Gotować, aż grzyby i kapusta będą miękkie. Odparować nadmiar soku i wlać stopione masło. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwile dusić na małym ogniu.
Krokiety: wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach. Gorące obrać, zmielić i utrzeć z posiekanymi orzechami i natką. Dodać jajko i żółtko, przyprawić solą oraz pieprzem, wyrobić na gładką masę. Formować niewielkie wałeczki, panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z kapustą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9683/Kapusta-z-grzybami-i-krokietami