Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
jajka 3 sztuk
sól 1 szczypta
masło 125 gramów
woda 2 łyżek stołowych
filety z kurczaka 4 sztukpodsuszone okruchy
chleba 1 porcja
mleko 150 mililitrów
dzalotka według uznania
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
mięso mielone 80 gramów
przyprawy 0,5 łyżek deserowych
jajka 1 sztuk
mąka według uznania
masło według uznania
jajka 1 sztukWykonanie:Wsyp
mąkę do miski, tworząc po środku zagłębienie. Wlej do niego roztrzepane
jajka i
posól. Ciasto wyrabiaj szybkimi ruchami, dodając do niego stopniowo kawałki
masła i
wodę. Na końcu uformuj 2 kule, zawiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.W tym czasie przez 25 min. gotuj na parze
filety z kurczaka. Jednocześnie namocz pokruszony
chleb w
mleku, a piekarnik podgrzej do temp. 200 st.Pokrojonego w kostkę ugotowanego
kurczaka wymieszaj z
szalotkami,
natką pietruszki i wyciśniętym
czosnkiem. Całość przełóż do głębokiego naczynia, dodaj
mięso mielone, okruchy
chleba,
jajko,
sól oraz
pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na 2 placki o grubości 3mm. Tortownicę, o średnicy 26 cm, posmaruj
masłem i wyłóż jednym kawałkiem ciasta.Następnie rozłóż na nim nadzienie.Przykryj je drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta i połącz brzegi obu placków. Na wierzchu rozsmaruj pędzelkiem roztrzepane
jajko i wstaw ciasto do piekarnika na 30 min.Uwagi:Aby farsz odparował przed wstawieniem ciasta do piekarnika, zrób niewielki otwór pośrodku wierzchniej części.Autor: amr5Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: