Wykonanie
Taka moja mała wariacja na temat naleśników, bo przecież nie zawsze muszą być z dżemorem lub
owocami :)Przepis na naleśniki150 g
mąki2
jajka250 ml
mlekaszczypta
soliwoda mineralna lub zwykła
wodamasło lub
olej roślinny do smażeniaFarsz do naleśników:2
cebulemały
pornatka pietruszkisól czosnkowa Kamis
czosnek granulowany Kamis
przyprawa ostra Kamis
żółty ser w plastrachNaleśniki:
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka,
mleko i
sól. Miksujemy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Przed samym smażeniem dodajemy do ciasta
wodę w takiej ilości żeby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 - 3/4 szklanki). Naleśniki smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni, (jeśli mamy taką do smażenia naleśników to będzie idealnie), na małej ilości
masła lub
oleju roślinnego.Farsz:
Cebule i
por kroimy w paski, szatkujemy
pietruszki wszystko wrzucamy do miseczki zalewamy odrobiną
oliwy z
bazylią, dodajemy
przyprawy, mieszamy i odstawiamy na chwile.Na usmażone naleśniki nakładamy
cebulowy mix,
ser żółty i zawijamy w krokiety. Obtaczamy w
jajku i
bułce tartej. Lekko podsmażamy i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na 15 min w 150st.




