Wykonanie
Na ciasto:2
jajka1 szklanka
mleka1 szklanka
mąkitrochę
wodypół łyżeczki
soliNa farsz:Całe obrane z kości
mięso z rosołu, bądź po prostu ugotowane w wywarze 4 nóżki
kurczaka,
przyprawy według upodobaniaCiasto robimy jak zawsze -
jajko,
mleko i
wodę roztrzepujemy mikserem, dosypujemy
sól i
mąkę.Dokładnie rozprowadzamy, by nie było grudek. W zależności, czy wolimy cieńsze, czy grubsze dolewamy
wody do odpowiedniej gęstości.Smażymy na średnim ogniu, na dużej patelni.
Mięso mielimy na drobnym sitku w maszynce i przyprawiamy.Osobiście zakochałam się ostatnio w czubrycy czerwonej i używam jej właściwie do każdego dania.Oczywiście użyłam również standardowo
soli i
pieprzu.Wychodzę z założenia, że najprostsze rozwiązania są najlepsze, więc niczym innym nie udziwniłam.


Nakładamy na ciasto tyle
mięsa, by nie wypadało i nie rwało naleśników.Układamy "na cztery" i szczelnie zawijamy.Tak przygotowane zawijasy można odstawić do lodówki i usmażyć na chrupko i rumiano w dowolnym momencie, by były ciepłe i świeże, kiedy mamy na nie ochotę, bądź usmażyć na raz i sprezentować głodomorom z
keczupem.Dla mnie rewelacja.