ßßß Cookit - przepis na Gruszki w białym winie

Gruszki w białym winie

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 1
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
gruszki 4 sztuk
śliwka węgierka 8 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
winio białe deserowe 1 szklanek
Cynamon 1 łyżek deserowych
żółtko 2 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
woda 2 szklanek
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne.Przepołowione owoce wrzucamy do gotującej się wody wymieszanej z cukrem waniliowym, miodem, winem, cynamonem i sokiem z cytryny.Kilka chwil po zagotowaniu gruszek dorzucamy do garnuszka śliwki wcześniej wydrylowane i gotujemy wszystko razem przez około 5 minut. Następnie do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia wkładamy owoce i zalewamy je syropem w którym wcześniej się gotowały. Dla efektu i smaku na każdy owoc dajemy łyżeczkę ubitej piany z żółtek i cukrem. Po tych czynnościach naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy około 20 minut. Deser podajemy na ciepło.
Autor: kizuh
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4195/Gruszki-w-bialym-winie