Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 1Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
gruszki 4 sztuk
śliwka węgierka 8 gramów
cukier waniliowy 2 łyżek deserowych
winio białe deserowe 1 szklanek
Cynamon 1 łyżek deserowych
żółtko 2 sztuk
cukier puder 2 łyżek stołowych
miód 2 łyżek stołowych
woda 2 szklanek
cytryna 1 sztukWykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki i wycinamy gniazda nasienne.Przepołowione
owoce wrzucamy do gotującej się
wody wymieszanej z
cukrem waniliowym,
miodem,
winem,
cynamonem i
sokiem z cytryny.Kilka chwil po zagotowaniu
gruszek dorzucamy do garnuszka
śliwki wcześniej wydrylowane i gotujemy wszystko razem przez około 5 minut. Następnie do wcześniej przygotowanego żaroodpornego naczynia wkładamy
owoce i zalewamy je
syropem w którym wcześniej się gotowały. Dla efektu i smaku na każdy
owoc dajemy łyżeczkę ubitej piany z
żółtek i
cukrem. Po tych czynnościach naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekamy około 20 minut. Deser podajemy na ciepło.Autor: kizuhZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: